PRODUCTES

PATROCINA:

logo-amfar

 

ccam

 

DESTAQUEM:

banner176x54

 

AMB EL SUPORT DE:

directa

Productors

CONTACTE

C/ Sant Roc, 11 – 1er
08401 Granollers
938792491
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Celebrem el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica amb productes de proximitat

TransportAlimentsEl 5 de març s'ha celebrat el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, una jornada que serveix per a reflexionar sobre com fer un bon ús de l'energia a partir de l'establiment de polítiques per a frenar el canvi climàtic, desenvolupar energies renovables i un sistema de transport menys agressiu amb el medi ambient.

El consum de proximitat que defensa i promou ASAJA Barcelona mitjançant el projecte Km-0.cat contribueix en gran mesura a una millor optimització de l'energia. Vols saber per què els dos conceptes estan relacionats?

 

* Menjar productes fora de temporada implica una major despesa en transport d'aliments.

Adaptar la nostra alimentació als productes de temporada de la nostra zona suposa un estalvi energètic en aquest sentit i fa que ens adaptem al ritme de la natura que ens envolta. Transportar els tomàquets andalusos i les pomes xilenes és més de 40 vegades més car en energia, tot i que en els viatges es transporten molts més quilos de producte.

 

* Els sistemes de producció massius impliquen una major despesa d'energia

La producció intensiva tant agrícola com ramadera gasta al voltant del triple d’energia que la producció ecològica, tot i que és de gran escala i per tant la despesa es reparteix entre moltes més unitats de producte. Els elements que marquen més la diferència en consum d’energia són la fabricació i transport dels fertilitzants. Amb l’energia que es gasta per l’ús de fertilitzants per a una collita a la zona tomaquera d’El Ejido es podrien donar 95.000 voltes al món en un cotxe que gastés 7 litres/100 km. En l’horta ecològica es gasta 500 vegades menys d’energia per mantenir el sòl fèrtil per cada quilo de tomàquets (tot i que l’escala de producció de la finca és molt més petita i per tant el consum d’energia es reparteix entre moltes menys unitats de producte).

 

Les informacions i dades d’aquest article s’han tret del treball “Quan l’om demana peres. L’insostenible consum energètic del sistema alimentari”, que ha fet la María Heras, membre del CRIC, dins d’un projecte d’investigació del Grup de Sobirania Alimentària d’Enginyeria Sense Fronteres. El treball inclou una descripció força acurada del sistema alimentari global i del cas de Catalunya. 

Entrar o Registrar-se

Registrar-se