PRODUCTES

PATROCINA:

logo-amfar

 

ccam

 

DESTAQUEM:

banner176x54

 

AMB EL SUPORT DE:

directa

Productors

CONTACTE

C/ Sant Roc, 11 – 1er
08401 Granollers
938792491
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Entrevista a Vilabanús: “Apostar per KM0 és apostar per un futur millor”

Vilabanus1Vilabanús és la marca d'una empresa familiar del sector oleícola i del fruit sec del Camp de Tarragona, concretament al municipi de La Masó (Alt Camp). Van néixer a l'any 2000 sota aquest nom tot i que la Diana i la Isolda ja són la tercera generació de la família que es dedica al sector. Podeu trobar els seus olis i fruits secs a la nostra botiga virtual.

En la següent entrevista, Isolda Banús, gestora de Vilabanús ens explica la història i funcionament d'aquest projecte familiar.

Quina és la història de Vilabanús?

Mons pares van tenir la il·lusió de treballar en aquest sector com ho van fer els seus pares, aprofitant que nosaltres, les filles, estudiàvem enginyeria agrònoma. En algun moment ells van poder fundar l’empresa i nosaltres implicar-nos en aquesta feina més endavant. L’activitat empresarial va començar cap a l’any 2008.

El que volem és donar a conèixer els productes que es cultiven aquí, en el nostre cas oli d’oliva verge extra, avellanes i ametlles. Creiem que tenim un producte excel·lent, de qualitat i de la nostra terra.

Qui hi treballa en l'actualitat?

És una empresa familiar on, en època de més feina, hi col·labora tota la família. Tot sovint som 6 qui gestionem l’empresa, però el dia a dia som ma germana Diana i jo, les dos agrònomes.

 Quins són els principals canvis que heu viscut des del seu naixement?

Hem viscut ja vàries etapes des del seu inici l’any 2000. Hi va haver una primera etapa de creació del negoci però poca activitat, quan nosaltres estàvem estudiant la carrera. Cap a l’any 2008 vam començar a treballar activament per l’empresa, vam sol·licitar el Registre sanitari per al nostre establiment i vam registrar la nostra pròpia marca comercial: Vilabanús. Crec que actualment estem iniciant una altra etapa, la de consolidació en el mercat i creixement.

Quina és la vostra activitat econòmica? És a dir, què produïu i què veneu?

Produïm i venem oli d’oliva verge extra, dos tipus d’oli aromàtic (d’herbes provençals i oliva negra), avellanes i ametlles Les avellanes les diferenciem per varietats, sabent que no totes són iguals (varietat Italiana, de La Masó i Negreta, varietats locals). Són productes de primeraVilabanus4 qualitat, de proximitat, que venem directament del productor al consumidor i “d’aquí i de l’any”.

I el vostre volum d'activitat? Quantes ampolles d'oli i kg de fruits secs produïu cada any?

Cada any anem augmentant la producció, pel que no podem valorar-ne la quantitat. Estem fent noves plantacions intensives, estem millorant la seva productivitat i el rendiment de l’oliva. També hem fet millores en el sistema de cultiu ja implantat. De tota manera, hi ha factors que influeixen en la producció final que no es poden controlar, com la meteorologia, les plagues o el temps que fa durant la collita.

Quins cicles temporals teniu?

Els nostres cicles temporals són llargs, perquè es tracta de plantacions de llarga vida útil. Els cicles, per tant, són anuals. A l’inici de la primavera es planta, però fins 3 ó 4 anys més tard no es comença a produir. A la primavera comença la floració (els hi surt la rapa), i durant els mesos de calor hi ha el creixement i maduració del fruit. A finals d’any es recull la oliva de l’arbre i, passades les glaçades, s’esporga l’arbre.

En el cas dels fruits secs, el cicle és semblant amb la diferència que la recol·lecció del fruit és a la primera quinzena de setembre.

Explica'ns quin és el vostre procés de producció.

El nostre procés de producció comença un cop ja tenim el fruit collit.

  • En el cas de les olives, les collim de l’arbre i les portem al molí el mateix dia. Allí s’elabora l’oli d’oliva i, el que considerem important, és que ens emportem l’oli de les nostres olives. El portem al magatzem i el guardem a les nostres instal·lacions. Envasem l’oli en el moment que ens fan les comandes, així el producte està ens les millors condicions possibles fins l’hora de ser consumit.
  • En el cas dels fruits secs, els portem a la cooperativa i ens emportem la quantitat que creiem que vendrem. Les portem a trencar i després a torrar. Les envasem en atmosfera protegida segons comanda.
  • Com afavoreix aquest procés la qualitat final del producte?

    El més important és portar la collita el més aviat possible a la cooperativa, en el cas dels fruits secs, i les olives al molí el mateix dia que s’han collit. Si al camp es fa tot ben fet, al dia i sense excessos, obtens un fruit de gran qualitat. I en segon lloc, s’ha de tenir cura del producte final perquè la qualitat sigui la mateixa que en el moment de collir.

    Vilabanus3Quin tipus d'arbres teniu a la vostra explotació?

    La nostra explotació té en producció: olivers, avellaners i ametllers en regadiu al terme municipal de La Masó i Alcover. Els tenim en diferents sistema de cultiu: en sistema tradicional (hi ha alguns exemplars centenaris) i en intensiu. Actualment hem adquirit una nova finca d’olivers en sistema extensiu i de secà, del que esperem collir molt bon oli.

    Per què els vostres productes són més saludables o quines avantatges tenen respecte al que podem comprar als supermercats? Quines diferències hi ha entre un i altre?

    Com ja hem comentat, creiem que tenim uns productes de qualitat excel·lent i, tenint en compte que volem donar a conèixer els productes de la nostra terra, destaquem que venem un producte nostre i sempre de l’última collita (als envasos hi posa l’any de collita). Els fruits secs els venem per varietats i els envasem en atmosfera protegida allargant la seva vida útil en tres anys. A més a més, envasem en el moment que es fa la comanda, conservant així totes les seves propietats fins l’últim moment. Tal com diem a la nostra pàgina web, els nostres productes són “d’aquí i de l’any”.

    Quines garanties de qualitat segueixen els vostres productes?

    Se segueix una traçabilitat per garantir el control dels aliments durant tot el seu procés. Anualment realitzem una anàlisi química i una cata del nostre oli que ens certifiquen que l’oli que venem és de la categoria superior, oli d’oliva verge extra. I a nivell de camp, portem mostres de fulles i terra a analitzar per valorar els nutrients i així fer un pla de fertilització adequat a la nostra finca i el més ajustat possible.

    Per què vau decidir entrar en el projecte KM0?

    El projecte “Km-0, fet al costat de casa” aposta per un futur millor amb productes de proximitat produïts a Catalunya directament al consumidor. Aquesta manera de pensar és la mateixa que la nostra, donar a conèixer els productes que dóna la nostra terra i reforçar un mercat local i sense intermediaris. Per això, vem pensar que podríem implicar-nos al projecte i lluitar per unes empreses catalanes, agrícoles i ramaderes, més competitives.

    Com consideres que la venda i consum de proximitat pot afavorir a la nostra societat?

    Per una banda, és una manera de trencar amb el funcionament del comerç internacional. Així, tot producte produït a Catalunya es consumiria a Catalunya, evitant així moltes despeses, guanyant en qualitat alimentària (aliments més sans i amb major aport nutricional) i respecte al medi ambient (el comerç local no necessita de tants envasos, ni genera tants residus). D’altra banda, s’afavoreix la venda directa al consumidor sense intermediaris amb preus més justos fent viable el treball agrícola i ramader. Creiem que tot això reforçaria el sector agrícola i ramader de la zona fent les empreses catalanes més competitives.

    Quina és la situació actual del petit productor a Catalunya? Quines són les vostres demandes i peticions?

    Actualment el petit productor es troba amb certes dificultats per trobar recolzament econòmic i financer, a diferència de les grans superfícies, pel que és difícil la creació de treball en l’agricultura. Pel productor també és difícil obrir un propi canal comercial en fer un volum de producció baix. I d’altra banda, pensem que la facilitat per accedir a grans superfícies i disposar de qualsevol producte és part de la causa per no apostar pel petit productor. Com a productors d’oli d’oliva i fruits secs del Camp de Tarragona, demanem que la gent sigui més conscient del que està comprant, i que valori la qualitat dels productes de proximitat respecte els de llarg recorregut. Tenim aliments molt i molt bons fets al costat de casa!Vilabanus2

    Quines recomanacions o peticions podem fer als consumidors?

    Que el consumidor provi i comprovi la qualitat dels productes de Km0. Val la pena tenir criteri per decidir què és millor. S’ha d’estar al cas i al dia de les activitats de Km0! Perquè a la pàgina web i a les xarxes socials es renoven productes, es fan descomptes, pacs de productes, sortejos i regals varis contínuament. A part d’això, un butlletí et dóna la oportunitat de conèixer quines són les persones que t’ofereixen els productes i com treballen, el que sempre s’ha dit que el consumidor vol saber. I per últim, apostar per Km0 és apostar per un futur millor!

     

     

     

     

    Entrar o Registrar-se

    Registrar-se