PRODUCTES

PATROCINA:

logo-amfar

 

ccam

 

DESTAQUEM:

banner176x54

 

AMB EL SUPORT DE:

directa

Productors

CONTACTE

C/ Sant Roc, 11 – 1er
08401 Granollers
938792491
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Què son els aliments transgènics?

transgenics2Fa temps que sentim a parlar dels aliments transgènics i de com els diferents bàndols es posicionen a favor i en contra de la seva producció. Però què són realment els transgènics? Tot són desavantatges? Tenen algun punt a favor?

Segons Wikipedia, els aliments transgènics són aquells que han estat produïts a partir d'un organisme modificat mitjançant enginyeria genètica i se li han incorporat gens d'un altre organisme per a arribar a les característiques desitjades. Això s'aconsegueix manipulant les seqüències de l'ADN i, actualment, s'aplica sobretot a la soja i el blat de moro.

De fet, la millora de les espècies que serveixen d'aliment no és nova. Al 1876 es va realitzar el primer encreuament intergenèric, entre espècies de gèneres diferents. Al 1983 es va produir la primera planta transgènica. Dades de 2007, asseguren que els cultius de transgènics s'estenen a gairebé 115 milions d'hectàrees de 23 països, dels quals 12 són països en via de desenvolupament.

Però què es modifica exactament d'aquestes plantes? Normalment, es busca incrementar la seva productivitat i això implica que els cultius siguin més resistents a les plagues d'insectes, condicions ambiental adverses o tinguin una major tolerància als herbicides. En el cas de l'experimentació amb animals passa el mateix. Es treballa per a que els animals creixin de manera molt més ràpida i puguin sobreviure en estacions o ambients que no són els propis.

 

Avantatges vs. Desavantatges

Quan un parla de transgènics la controvèrsia està servida. Els defensors dels aliments modificats genèticament asseguren que mitjançant els transgènics es podria eradicar la pobresa al món, donat que es podeu produir majors quantitats d'aliments. Un altre argument és que amb la manipulació genètica els aliments poden millorar de gust, de color, d'olor, etc. i tenir una vida útil més llarga a banda de que la seva producció reduiria costos i consum d'aigua.

A l'altra banda, els detractors critiquen que el problema de la gana al món no és l'escassetat d'aliments sinó la mala gestió del seu repartiment. I aporten raons de salut, medi ambient i economia per a qüestionar aquest nou model d'alimentació. Els riscos per a la salut impliquen la transferència de la resistència antibiòtica als humans que els consumeixen, anul·lant l'efectetransgenics als medicaments. De fet, segons un estudi de la revista “Food and Chemichal Toxicology” va revelar fa uns anys que les rates alimentades durant dos anys amb un tipus concret de blat de moro transgènic van desenvolupar fins a 5 vegades més tumors que unes altres alimentades amb blat de moro no modificat. Aquesta publicació va ser retirada posteriorment perquè tot i que els seus resultats no eren incorrectes, es va considerar que no podien ser concluents.

Pel que fa al medi ambient, molts estudis afirmen que la producció de transgènics poden propiciar una disminució de la biodiversitat vegetal i l'aparició de plantes resistents als herbicides. A més, indiquen que a través del pol·len molts conreus que no són transgènics poden acabar sent-ho, per la dificultat de controlar la seva propagació.

Per últim, econòmicament, el nou model sotmet al sector agrícola a les multinacionals productes de les llavors transgèniques.

En aquest documental del programa “Quèquicom” de Televisió de Catalunya podeu veure més arguments a favor i en contra dels transgènics.

 

Com saber si estem consumint aliments transgènics?

Des de 2004, la normativa europea obliga les empreses a incorporar les tècniques necessàries per seguir el rastre dels ingredients i facilitar-nos a màxima informació. La normativa comunitària pretén que estiguem informats sobre quin tipus de producte comprem i escollir el que millor s’adeqüi als nostres interessos.

Els productes transgènics que hi ha al mercat són pinsos animals i aliments de consum humà. Tots han d’especificar a l’etiqueta si són un OMG (brot de soja) o si estan produïts a partir d’un OMG (com els colorants derivats del blat de moro transgènic).

Quan aquests productes contenen més d’un 0,9% de transgènics, s’ha de poder observar a les etiquetes.

Entrar o Registrar-se

Registrar-se